Home Over ons Nieuws Laatste nieuws Komt biobased bouwen al veel voor?

Komt biobased bouwen al veel voor?

Leestijd: 3 min

Heb je je ooit afgevraagd hoe je woning gebouwd kan worden van natuurlijke materialen? In deze blog laten we zien hoe dat kan.

In Nederland werken we steeds meer met biobased bouwen. Dit is ook het doel van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen van de Rijksoverheid. Deze aanpak helpt ons om duurzamer te bouwen met natuurlijke materialen. In onze vorige blog vertelden we wat biobased woningen zijn. Vandaag kijken we verder en beschrijven we de verschillende manieren van biobased bouwen. Waar komt deze bouwmethode al voor?

Zichtbaar en onzichtbaar biobased bouwen

Wie denkt aan biobased bouwen, denkt misschien aan een hutje op de hei, waarin de geitenwollen sokken boven de houtkachel hangen te drogen. Maar je kan rustig door een wijk van woningen lopen waarbij biobased bouwen is toegepast, zonder dat je het ziet.

Het meest voor de hand liggende voorbeeld van biobased bouwen zijn woningen compleet gemaakt van hout, hennep, vlas, plaggen, leem, riet, zeewier, stro, lisdodde (van die bruine sigaren) en klei. Dit zijn geen plaggen hutjes, zonder stroom of stromend water, maar huizen gebouwd volgens moderne bouwstandaarden. Het meest opvallende verschil met ‘gewone’ woningen? De bakstenen ontbreken.

Naast deze biobased bouwmethode kan je ook woningen met een houtskelet en biobased isolatie bouwen en voorzien van een bakstenen gevel. Deze manier van biobased bouwen is ideaal voor bouwlocaties waar je te maken hebt met strikte regels van de welstandscommissie. De welstandscommissie bepaalt of het uiterlijk van de woning past bij het uiterlijk van de wijk of het dorp.

Een gewone woning voorzien van biobased materialen valt ook onder biobased bouwen. De nieuwbouw aan de Nimrodstraat  in Tollebeek wordt bijvoorbeeld voor een gedeelte van biobased bouwmateriaal gemaakt. En dat niet alleen. Daar hebben bewoners ook de mogelijkheid om te kiezen voor een refurbished keuken.

Toegankelijke duurzame woningen in Marknesse

Zoals je misschien al hebt gezien, bouwt Mercatus, samen met Salverda Bouw en Mateboer Bouw, 12 biobased woningen in Marknesse. Met deze woningen wil Mercatus onderzoeken hoe we in de toekomst meer van deze duurzame woningen kunnen bouwen. We willen dat iedereen, ook mensen zonder eigen vermogen of hoog inkomen, in een biobased woning kan wonen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

Wil je meer weten over biobased bouwen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via deze link. Zo krijg je altijd de nieuwste informatie over biobased projecten.

Conclusie

Biobased bouwen gebruikt natuurlijke materialen zoals hout, stro, hennep en leem. Maar dat hoeft aan de buitenkant van een woning niet zichtbaar te zijn. Deze bouwtechnieken zijn goed voor het milieu en zorgen voor gezonde woningen. Het project in Marknesse laat zien dat deze manier van bouwen steeds vaker voorkomt.