De
Wie bepaalt de hoeveelheid huurverhoging?
De overheid berekent allereerst met hoeveel procent corporaties de huur maximaal mogen verhogen. Dat gebeurt elk jaar opnieuw, omdat alles wat ermee te maken heeft ook elk jaar verandert. Jaarlijks stijgen de cao-lonen en ook stijgen alle kosten. Dat merk je bijvoorbeeld in de winkel: boodschappen zijn een stuk duurder dan vorig jaar. De overheid houdt dus rekening met al die dingen, om te bepalen met hoeveel procent de huur verhoogd mag worden.
Als de overheid het maximum bepaald heeft, dan is het nog altijd aan de corporatie zelf om te beslissen met hoeveel procent die de huur verhoogt. Mercatus houdt daarbij rekening met de situatie van de huurders én met de situatie van de corporatie. Elk jaar bepalen wij dus opnieuw of wij meegaan met de maximale verhoging, of dat we hier onder kunnen blijven.
Hierover gaan we altijd in gesprek met
Waarom is een huurverhoging elk jaar nodig?
Alles wordt elk jaar duurder. De prijsstijging van goederen en diensten noemen we inflatie. Denk aan energiekosten, zorgkosten en de boodschappen. Dat merkt iedereen in Nederland. Ook Mercatus. De kosten voor woningonderhoud, nieuwbouw en beheer stijgen voor ons ook. Daarmee stijgen dus ook onze uitgaven. Om al die kosten te kunnen betalen, moeten onze inkomsten meestijgen. Mercatus moet kunnen blijven investeren in de toekomst. Als de huur niet stijgt, maar onze kosten wel, dan houden we onze organisatie niet gezond. De betaalde huur is namelijk onze belangrijkste bron van inkomsten.
Wat doet Mercatus met de huurinkomsten?
De huur die je als huurder betaalt, komt voor een deel weer terug in het beheer en onderhoud van de woning. Mercatus heeft ook de taak om sociale huurwoningen te verduurzamen en te renoveren. Dit belang is groot, ook door de klimaatveranderingen en de stijgende energiekosten. Daarom zetten wij in op het renoveren en verduurzamen van onze huurwoningen. Daardoor kunnen we de woonlasten van onze huurders in de toekomst zo laag mogelijk houden.
Een andere belangrijke pijler is nieuwbouw. Er is veel vraag naar betaalbare huurwoningen. Daar moeten wij als woningcorporatie op kunnen inspelen. Daar hebben we investeringsruimte voor nodig; een spaarpot. De bedoeling is dat we in de komende tien jaar 1100 nieuwe woningen bouwen.
Ook is Mercatus afhankelijk van landelijke regelgeving. Die bepaalt dat alle woningen in Nederland in 2050 gasloos moeten zijn. Dit vraagt om flinke investeringen in de toekomst. Als wij binnen nu en vijfentwintig jaar al onze huurwoningen van het gas af moeten krijgen, dan hebben we daar ook een spaarpot voor nodig. We willen dat natuurlijk voor elkaar krijgen, maar dat is wel een behoorlijke uitdaging!
De jaarlijkse huurverhoging hebben we dus nodig om op lange termijn te kunnen blijven investeren. Dat is in het belang van de huurder van nu, maar ook voor de huurder van de toekomst.
Vragen of zorgen?
Neem contact op via e-mail
Heb je vragen of zorgen over geld? Praat erover.