Home Over ons Nieuws Laatste nieuws Een groene tuin doet leven!

Een groene tuin doet leven!

Leestijd: 5 min

Al 23 jaar woont mevrouw Bleeker aan de Makkumstraat in Emmeloord. Een fijne plek met een voor- en achtertuin. Toen haar man vier jaar geleden naar een woonzorgcentrum moest verhuizen, wilde mevrouw eigenlijk ook weg. Ze kon alleen niets vinden waar ze blij van werd. Dus ze is gebleven. Daardoor kan ze nog altijd genieten van haar groene tuin. Want ook al wordt ze komend jaar 80: de tuin ziet er prachtig en verzorgd uit!

Aan de tuin is te zien dat het echtpaar de plek met zorg heeft aangelegd toen ze hier kwamen wonen. Mevrouw Bleeker: “Ja, ik tuinier heel graag. Mijn man deed altijd het zware werk, zoals het spitten van de grond en de aanleg.” Mevrouw Bleeker was dan ook heel blij toen ze las dat Mercatus wilde helpen bij de aanleg van een groene erfafscheiding. De oude schutting hing namelijk scheef. Het hout was rot en de appelboom die ernaast stond was na 23 jaar ook klaar met leven. “Ik was blij met de actie, want daardoor kon de oude schutting weg. Nu heb ik een mooie groene haag van klimop die veel beter bij de tuin past.” Het haagje moet nog wel even dichtgroeien, maar de zomer is nog lang, dus dat komt vast goed!

Amsterdamse 
Vanuit Amsterdam kwam mevrouw in 1967 naar Noordoostpolder. In de grote stad woonde ze op een zolderkamertje. Die was net zo groot als de slaapkamer in de seniorenwoning waar ze nu leeft. Elke ochtend fietste ze destijds tien kilometer door de stad om bij de Bijenkorf te werken. Toen ze in de polder kwam wonen, voelde alles dus heel dichtbij. Tussen alle dorpen tien kilometer afstand: dat was precies wat ze gewend was op de fiets! In Amsterdam was het in die tijd al onmogelijk om een woning te krijgen. Daarom verhuisde ze met haar man hier naartoe. Haar zwager woonde al in de polder. Eerst logeerden ze bij hem en binnen veertien dagen hadden ze al een woning, zo ging dat in die tijd! Emmeloord was nog een klein dorpje en er was geen woningtekort. Haar zoons zijn later wel weer uitgevlogen. “Voor die grote mannen was hier geen toekomst”, vertelt mevrouw Bleeker.

Tuinieren en hulp
In haar knusse woning loopt mevrouw Bleeker met de rollator van de woonkamer naar de keuken. Bij de achterdeur staat een volgende rollator die ze voor buiten in de tuin gebruikt. Tussen alle bloemen en kruiden door, vertelt ze hoe dankbaar ze is voor de hulp die ze krijgt: “Ik hoef maar te bellen dat er een paal rot is en dan komen vrienden of familie me helpen. Maar ik wil eigenlijk ook niet de hele tijd hulp vragen.” Ze heeft vier zoons, waarvan er twee in het buitenland wonen en de anderen in Ede en Amstelveen. Haar dochter Hanna woont vlakbij en die komt vaak even langs. Zij, en ook de buren, letten wel een beetje op haar. Mevrouw glimlacht: “Daar ben ik heel blij mee. Het is tegenwoordig zo dat je zoveel mogelijk zelf moet blijven doen. Ook mijn man die in een woonzorgcentrum leeft, moet veel zelf doen. Maar gelukkig hebben we vrienden vanuit de Jehovah’s Getuigen die graag een helpende hand bieden. Als de boel hier zou omwaaien, dan staat iedereen zo voor de deur om het op te ruimen!”

Nieuwe haag
Voor het plaatsen van de groene erfafscheiding kwamen de vaklieden van InGroen Projecten bij mevrouw langs. Binnen een dag waren ze klaar met de klus. “Nou!”, lacht mevrouw Bleeker, “Daar kan ik mijn zoons niet voor laten rijden. Ik was blij dat het zo kon.” De komende jaren betaalt mevrouw een paar euro per maand extra, om de haag te betalen. Die bijdrage is voor elke huurder anders. Mevrouw koos voor betongaas met een klimop, maar bewoners kunnen ook kiezen voor een liguster- of beukenhaag. Het bedrag wordt berekend aan de hand van de grootte van de haag. Mevrouw geniet van al het groen om zich heen. Een groene tuin doet leven!

Ook een groene haag?
Mercatus biedt deze mogelijkheid voor alle huurders. Mercatus schaft alles voor je aan en laat het bij je plaatsen door InGroen Projecten. Je kunt kiezen vooruit: een ligusterhaag, een beukenhaag of betongaas met klimop. In de vorm van een extra servicekostenpost betaal je, maximaal vijftien jaar lang, een bedrag per maand extra boven op de huur. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal meters van de erfafscheiding en de keuze voor het type groen.

Tip: Je kunt dit ook als buren samen aanvragen zodat jullie de kosten kunnen delen. Voorwaarden: de huurder voert zelf het onderhoud uit en mocht je gaan verhuizen voordat de betaaltermijn is verstreken, dan moet de nieuwe huurder deze extra maandelijkse kosten overnemen.  

Op deze pagina vind je meer informatie over het aanvragen en de kosten van een groene erfafscheiding.

Dit bewonersverhaal komt uit de Samen Wonen. Wil je meer bewonersverhalen lezen? Klik dan hier.