Energie

Je woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Het energielabel geeft betrouwbare informatie over de energiekwaliteit van een woning. Alle woningen van Mercatus zijn voorzien van een label, het energieprestatiecertificaat. Bij aankoop van een woning ontvang je deze bij de notaris.

Waarom energielabel?
Mercatus is per 1 januari 2009 verplicht om bij alle nieuwe verhuur van woningen een energielabel aan te geven. Voor de koopwoningen is dit al per 1 januari 2008 verplicht. Wij hebben alle woningen voorzien van een label en bij ons woningaanbod, kun je de labels bij aangeboden woningen terugvinden.

Wanneer krijg je het label?
Bij de koopwoningen wordt het energielabel bij het tekenen van de koopovereenkomst (bij de notaris) toegevoegd. Bij een huurwoning wordt het energielabel bij het uitgeven van de sleutels meegegeven.

De woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Bij het kopen of huren van een nieuwe woning is het daarom van belang betrouwbare informatie te hebben over de energiekwaliteit van een woning. Je kunt dus door het energielabel de juiste keuze maken ten aanzien van de huurlasten in relatie tot de energiekosten. Daarvoor is het energielabel voor woningen.

Wat is het energielabel voor woningen?
Het huidige systeem van energielabels is per 1 januari 2015 veranderd. Vanaf 1 januari worden de labels (letters A t/m G) op een andere manier bepaald en weergegeven. De energieprestatie wordt uitgedrukt in een Energie-Index (EI): een getal in plaats van een letter. Dit getal wordt bepaald op basis van een woningopname en een berekening, zoals dat nu ook het geval is. Hoe lager de Energie-Index hoe beter je woning is geïsoleerd en dus ook hoe energiezuiniger je woning is.

Voor de zittende huurders verandert er niet direct iets. Als het (huidige) energielabel na tien jaar niet meer geldig is, dan kan Mercatus een Energie-Index laten maken. De al afgegeven energielabels zijn tien jaar geldig en tellen zolang mee voor het bepalen van de maximale huur via het woningwaarderingsstelsel (WWS).

Door de wijze van berekenen van de Energie-Index per 1 januari, kunnen woningen die een Energie-Index krijgen een klasse in het WWS gaan verschuiven. Gemiddeld blijft het aantal WWS-punten in Nederland gelijk.

Meer weten?
Voor meer informatie over energielabels verwijzen wij naar de www.energielabel.nl of www.rijksoverheid.nl en kun je terecht bij de afdeling klant & advies.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.   Meer informatie...